pondělí 11. července 2011

Východní styl

UKRAJINA
Už nikdy od nikoho nechci slyšet, jak reaguje na špičaté boty a lesklé kabelky slovy "no jó no, východní styl a lá ukrajinka!" Je to blbost. Byla jsem na Ukrajině a celou dobu měla pusu údivem dokořán. Jo je tam na vesnicích chudoba, je vidět, že těch peněz zase nemají tolik, ale domy (respektive krásně zdobené brány a balkóny s kováním) a oblečení (mít styl a nevypadat jak šupák s džínama a trikem jak je zvykem na "vyspělém západě") jsou dvě věci, na kterých si opravdu dávají záležet. Každý dům má svou tvář, nikde se nic neopakuje a nevypadá to jak typická česká vesnice s baráky jak přes kopírák. Originalita je základ. Ve všem.
A teď k oblékání. Muži v hezkých kalhotách, slušných tričkách a botách, co nevypadají jak na závody v běhu na 200 metrů. Ženy v šatech, většina v šatech a menšina v sukních s vždy ladící halenkou a botami. Všechny bez výjimky věku, postavy a stavu konta. Žádné vietnamské šunty, ale krásné, propracované střihem i látkou, v pěkných barvách, na postavě sedící, originální a elegantní. Opravdu všechny ženy co jsme potkali, byly krásně oblečené, džíny ani na jedné (i mladé holky byly v šatech). Žádné ponožky v sandálech (u obou pohlaví), žádné kostkáče a trička s velrybou do města. Ti lidé prostě mají styl. A obchody na to reagují, všechny butiky (pro nás extrémně levné), mají za výlohou krásné, nositelné, elegantní šaty. A boty na podpatku, malém, velkém, klínovém, s pásky i bez nich. Kabelky kožené, látkové ale ne ty šílené koženkově lesklé příšernosti s miliónem cingrlat. A žádné napodobeniny. Když nemají na originál, koupí si levnější alternativu, ale padělek ne.
Jen doufám, že se nenakazí "západním stylem". Byla by to věčná škoda. My se máme co učit. Zahoďme džíny, ultrablýskavé "módní" trička a začněme se oblékat jako lidé z Ukrajiny. A jestli někoho uslyším říkat "východní styl" s úšklebkem a rukou namířenou na holku oblečenou jak z cirkusu, vlepím mu jednu výchovnou a pošlu ho na Ukrajinu, poznat jak se má oblékat. Doufám, že Češi začnou přemýšlet, do čeho se oblékají a přestanou nakupovat padělky, džíny a ultrablýskavé šílenosti. Obchody reagují na poptávku, takže už nechci slyšet ani slovo na téma "a když ono se nic jiného neprodává." Pryč s džíny ze západu, vítej východe se stylem!

Žádné komentáře:

Okomentovat